preloader
Споделяне

ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА СВЕТИЯ И СЛАВЕН ХРИСТОВ МЪЧЕНИК И ПОБЕДОНОСЕЦ ДИМИТЪР МИРОТОЧИВИ

от св. Климент Охридски

Братя,

Настана светлият празник на Христовия воин и мъченик Димитър, който с вярата си светло озарява всичко и с любовта си подбужда към вечния живот.

Този преблажен мъченик за Христа, Димитър, от млада възраст придоби знания и израсна като доброплодна лоза (срв. Ос. 14:6), напоявайки всички с духовна сладост, а разумът му разцъфтя като лилия (Сир. 39:18). С благоуханната си обич той привличаше всички към Христовата вяра. Украсен беше с добротата на Христа и с красотата на лицето си блестеше като ангел. От него бликаше мъдрост – като съкровище, което носи живот. Той беше далеч от всяка нечистота и плътска похот. Като насочваше твърдо ума си към възвишеното, той търсеше прародителското място и достойнство, от което отпадна прародителят Адам1. От ранни зори той отдаваше цялото си сърце на молитва към въплътилото се Божие Слово, назидавайки се винаги с псалми, славословия и духовни песни (срв. Еф. 5:19), казвайки: “Ще те възлюбя, Господи, крепост моя! Господ е моя твърдина и мое прибежище, мой Избавител (Пс. 17:2-3). На Него се уповаваше сърцето ми, и Той ми помогна; и сърцето ми се зарадва; аз ще го прославя с моята песен” (Пс. 27:7).

А всички, като се учудваха на особената светлост на лицето му, пламтяха от обич, желаейки да се приближат до него и да се приобщят към животворните слова, които като мед течаха от устата му. Той пък с радост ги поучавате, казвайки: “Вие, мои възлюбени братя, не се съблазнявайте, гледайки тези омразни на Бога царе, които се помрачиха от бесовската измама, отстъпиха и се отвърнаха от Бога, Който сътвори небето, земята и морето (Пс. 145:6, Деян. 14:15) и създаде всичко от нищо (Срв. Рим. 4:17, Евр. 11:3). От Него те се отвърнаха и се прелъстиха, и се поробиха като обикновените човеци, и си направиха идоли. Вижте, прочее – [тези идоли] имат уста, но не говорят; имат очи, но не виждат; имат уши, но не чуват; нозе имат, но не ходят. Подобни на тях да бъдат ония, които ги правят, и всички, които се надяват на тях (Пс. 113:13-16). А вие, братя, познайте Бога, Който не живее в ръкотворни храмове, нито приема служение от човешки ръце (Деян. 17:24-25) и е неизразим в Своята божественост и сила. Той не можа да гледа как човешкият род се е поробил на бесовете и поради това, като сведе ниско небесата, слезе (срв. 2 Цар. 22:10, Пс. 17:10, Йоан. 6:38, 42, Еф. 4:10), приемайки плът от Светата Дева, и обновявайки човешката природа, уподоби се на нас. Въплъщавайки се безсеменно, Той стана едновременно и Бог, и Човек, за да ни изтръгне незасегнати от сатанинската измама. Той благоволи да претърпи разпятие и смърт заради нас, като умъртви нашите прегрешения. Но понеже Той е безсмъртен по природа, възкръсна от мъртвите, възнесе се на небесата и седна отдясно на Отца (срв. Марк. 16:19, Рим. 8:34 и др., а също и Символа на вярата). Той е установил и определил ден, в който ще дойде да съди живите и мъртвите (срв. 1 Петр. 4:5; 2 Тим. 4:1), за да въздаде на всекиго според делата му (срв. Мат. 16:27, Рим. 2:6).”

С такива поуки като наставляваше всички във вярата, свети Димитър ставаше още по-светъл и сияеше с духовната си сила повече от слънцето. Такива са поуките на този богогласен език! Такава е и неизразимата му отзивчива душа! Затова и Господ сложи върху него привлекателна красота, като пожела да украси пречистата му глава с двоен венец. Той му каза: “Добри и верни рабе… над много ще те поставя; влез в радостта на своя господар” (Мат. 25:21).

Настъпи времето на пресветлото му венчание [с мъченически венец]. Максимиан Еркулий2 победи готите и савроматите3 и слезе при римляните в град Солун. Бидейки почитател на бесовете и богохулник, той започна да принуждава всички да принасят жертви на скверните бесове. Съобщиха му за блажения Димитър и му казаха: “Той не само хули нашите богове, но и постоянно бунтува целия град; почита друг Бог – Иисуса.” Идолопоклонникът Максимиан се разгневи, заповяда да доведат Димитър и му рече: “Твоята красота и изразът на лицето ти ме карат да те обичам; ако принесеш заедно с мен жертва на моите богове, на които всички боляри служат, то ти ще бъдеш пръв в палата ми и ще получиш най-висок сан.” А блаженият Димитър му отговорил: “Царю, писано етези богове не са сътворили небето и земята, да погинат! (срв. Йер. 10:11). Защото те са идоли, дело на човешки ръце. Имат очи, но не виждат; имат уши, но не чуват, те не издават глас с устата си; подобни на тях станаха ония, които ги почитат” (срв. Пс. 113:12-16). Като промени израза на лицето си, царят заповяда да затворят Димитър в тъмница. И там той бе увенчан с победния венец.

Като завърши доброто изповядване [на вярата] (1 Тим. 6:12) и подвига (2 Тим. 4:7), той утвърди чрез победата на кръста Христовия воин и светлозарния свой спътник Нестор4. Десницата на Всевишния увенча тях двамата със силата на Пресветия Дух, а с чудесата им духовно възвесели света.

Като се събрахме сега за тяхно възпоминание, нека радостно изречем едногласно похвала за тях, казвайки:

Радвай се, Димитре, светлозарно слънце, ти, който прогонваш греховния мрак от тия, които с топла обич те почитат!

Радвай се, незалязваща заря, ти, който просвещаваш всички с благочестието си!

Радвай се, пресветли мъчениче Димитре, ти, който с доброто изповядване [на вярата] (срв. 1 Тим. 6:12-13) извърши тоя пресветъл подвиг и се украси заслужено с нетленния венец! (срв.1 Кор. 9:25).

Радвай се, всечестни богоугодниче Христов Димитре, славен с изповеданието си [на вярата], ти, който поради пробождането в ребрата се уподоби на прободения заради целия свят Христос!

Радвай се ти, който си горещ застъпник на всички скръбни, прибягващи под твоя закрила!

Радвай се ти, вечно бликащ извор, разливащ струи на изцерения за всички, които са обхванати от душевни страдания!

Радвай се ти, твърда основа на твоето отечество, който като истински пастир полагаш [душата си] за Христовото стадо (срв. Йоан. 10:11), казвайки: “Или заедно със спасяваните ще бъда спасен, или заедно с погиващите ще погина!” Защото такова беше твоето пресвято желание – да спазиш Христовото слово, подвизавайки се с любов, както е казал Господ: “Не бойте се от ония, които убиват тялото, а не могат нищо лошо да сторят на душата; а бойте се по-вече от оня, който може и душата, и тялото да хвърли в геената; от него се бойте” (срв. Мат. 10:28; Лука 12:4-5).

И така, ти, пречестни страдалецо за Христа, Димитре, помоли се усърдно за нас, които чествуваме твоята смърт с вяра и любов, като измолиш милост и прощение за греховете ни. Защити ни от всички страдания и беди, та запазвани здрави чрез твоите молитви, да прославяме името на Пречистата и Светата, и Животворяща Троица – Отца и Сина, и Светия Дух – сега и всякога, и във всички векове. Амин!

(Св. Климент Охридски. Слова и поучения. С., 1970, 67-70. Превод на архим. д-р Атанасий Бончев.)


Бележки
  1. Тоест раят и невинността на Адам преди грехопадението. Бит. 2:8, 3:1-13.[]
  2. Марк Аврелий Максимиан с прозвище Херкулий, известен и само като Максимиан е римски император, управлявал Римската империя, заедно с Диоклециан, в периода от 1 март 285 г. до 1 май 305 година.[]
  3. Готите са източногермански племена, които от III в. започват нашествия срещу Римската империя и се заселват в Дакия и около Дунава. Савроматите, или сарматите, са ираноезични племена, които от III в. пр. Хр. до IV в. сл. Хр. са обитавали областта Сарматия (причерноморските степи от Аралско море до р. Дунав).[]
  4. Св. Нестор е юноша, християнски мъченик светец; насърчен от св. Димитър, той излиза на двубой с императорския борец Лий на арената в Солун и го побеждава. След смъртта на Лий императорът заповядва да прободат св. Нестор с копие. Паметта му се празнува на 27 октомври по църковния календар.[]
Приветстваме Ви с „Добре дошли“ в Православна книжарница „Преп. Максим Изповедник“. По молитвите на преп. Максим, Господ да Ви насочи към най-полезното и душеспасително за Вас четиво!

Сайтът използва т. нар. „бисквитки“ за оптимизиране на показваното съдържание. Ако желаете да се запознаете подробно с това какви данни за посещенията на сайта се събират, можете да отидете на страницата за