preloader
Споделяне

Слово на празника Покров на Пресвета Богородица

За особеното застъпничество на Пречистата Божия Майка при нашите големи бедствия{{Произнесено в храма „Св. великомъченик Пантелеймон“ при руския инвалиден дом в Княжево, гр. София, на 1/14.Х.1944 г. Публикувано в “Проповеди”. Т. 1, С., 2019, с. 339-343}}

от светител Серафим Софийски

Пречистата Божия Майка винаги простира Своя молитвен покров над нас. Тя всякога умолява Своя Син, нашия Господ Иисус Христос, да ни избавя от всички беди и напасти и да ни дарува вечно спасение. Ето защо светата Църква Я облажава като „неуморна в молитвите”.
Ала Божията Майка явява Своя молитвен покров най-вече по време на силен Божий гняв, когато Господ страшно наказва хората заради греховете им. Някога св. Йоан Богослов във видение съзерцавал това страшно Божие наказание, при което се явили светкавици и гласове, гръмотевици и трус и голяма градушка (Откр. 11:19). Но в същия миг той видял велико знамение на небето – Жена, облечена в слънце (Откр. 12:1). Според светите отци на Църквата това е Пречистата Божия Майка. Господ показал на Своя възлюбен ученик всемирното потресение, което ще се разрази непосредствено преди Второто Христово пришествие. Но едновременно с това на св. Йоан било показано и великото утешение, което при тези тежки страдания Господ ще изпрати на хората в лицето на Пречистата Божия Майка. Какво може да бъде по-утешително и по-отрадно за човеците от това, сред тях да се яви Небесната Царица, Която единствена може със Своя всесилен покров да спаси страдащите от всякакви беди и да отклони от тях праведния и страшен гняв на Своя Син.
Имайки предвид дивното застъпничество на Пречистата Божия Майка, светата Църква всякога Я моли да ходатайства за нас в най-страшния час на живота ни – в часа на нашата кончина. Църквата вярва, че Майката Божия простира над нас Своя покров и в това страшно за нас време, когато душата, след разлъчването си с тялото, минава през въздушните митарства. Църквата свидетелства, че Божията Майка не ще ни остави без този покров и на Страшния Христов съд.
Така Пречистата Божия Майка винаги проявява Своето покровителство над хората, особено когато те се намират на ръба на гибелта.
Бог е отсъдил ние с вас, възлюбени, да живеем в страшни времена. В момента състоянието на света е подобно на това, което св. Йоан Богослов е съзерцавал, когато Божията Майка се явила, облечена в слънце. И днес ние преживяваме всемирно сътресение, защото целият свят участва във войната и страда по-тежко от всякога, обливайки се в кръв. Затова и сега дивният покров на Пречистата наша Владичица е разпрострян над нас. И може ли Тя да ни остави без Своето майчинско застъпничество, когато се намираме в скърби и бедствия? Та нали Тя е наша истинска Майка!
Забележително е, че когато св. Андрей, юродив заради Христа, видял Божията Майка да осенява хората със Своя омофор, Тя била цялата обляна в сълзи. Така Тя се моли и за нас и умолява Своя Божествен Син да ни дарува помощ и утешение. Несъмнено сега Тя повече от всякога е с нас чрез Своето покровителство и застъпничество.
Да, заради греховете си ние сме недостойни за този покров. Заради своите грехове сега и страдаме. Но нека с покаяние се молим на Божията Майка, защото Тя твърде много се радва на нашето покаяние и заради него излива над каещите се цялата Своя любов. Заради покайната молитва на св. Мария Египетска към Нея, Божията Майка ѝ помогнала да остави своя нечист живот и преп. Мария достигнала още на земята изумителна благодатна слава, а сега сияе като слънце в Небесното Христово царство. Заради подобна покайна молитва към Божията Майка, Тя измолила от Своя Син да прости на блажения Теофил най-ужасния грях – греха на отричането от Христа, и му дарувала предишната благодат.
Нека, възлюбени, в своя живот да вършим само това, което е угодно на Божията Майка. А на Нея е угодно ние да имаме наред с покаянието и истинска вяра, чужда на всякакви ереси. На Нея е угодно да имаме вяра, подпомагана от любов към Бога и ближните. Тя иска от нас вяра с непреклонно упование, че Господ никога не ще ни остави сами в скърбите, но всякога е готов да ни дарува дивната Си помощ.
Затова Пречистата Божия Майка проявява Своето покровителство особено силно в живота на тези, които, принасяйки покаяние, пазят истинната вяра и живеят съобразно с нея. Оттук става ясно защо Тя е била такава дивна Покровителка на преп. Серафим Саровски, много пъти му се е явявала в Своята небесна слава и го е удостоила с дивна кончина.
Нека и ние с вас, мои възлюбени в Христа чеда, винаги с покаяние да прибягваме в молитвите си към Божията Майка. Нека и ние с вас да пазим истинната Православна вяра. Тогава дивното покровителство на Божията Майка ще се проявява и в нашия живот. Това покровителство ще ни избави от всички беди и напасти и ще ни дарува християнска кончина, а след нашата смърт ще ни въведе в Небесното Христово царство за вечно, неизказано блаженство, с което да ни удостои Господ по молитвите на Пречистата Дева Мария, нашата велика Покровителка и Застъпница и в този, и в бъдещия живот. Амин!

Приветстваме Ви с „Добре дошли“ в Православна книжарница „Преп. Максим Изповедник“. По молитвите на преп. Максим, Господ да Ви насочи към най-полезното и душеспасително за Вас четиво!

Сайтът използва т. нар. „бисквитки“ за оптимизиране на показваното съдържание. Ако желаете да се запознаете подробно с това какви данни за посещенията на сайта се събират, можете да отидете на страницата за